Zeekajak.NL celebrate their 10th anniversary !

History

Nigel Dennis PhotoNigel Dennis heeft samen met Paul Caffyn in 1980 als eerste met de zeekajak Groot-Brittannië gerond. Daarna startte hij de Anglesey School of Sea Canoeing (ASSC) in een voormalig schoolgebouw in Trearddur Bay in Noord Wales. Het centrum verhuisde naar het nabijgelegen Holyhead en werd omgedoopt tot Anglesey Sea & Surf Centre. Door zijn betrokkenheid bij expedities en de dagelijkse praktijk op zijn zeekano centrum ervoer Nigel de beperkingen van de zeekajaks die toen op de markt verkrijgbaar waren.

ASSC Logo In 1993 ontwierp Nigel, samen met Aled Williams, de Romany. De zeekajak moest makkelijk en betrouwbaar hanteerbaar zijn voor beginners tot gevorderden, in de ruwe wateren rondom Anglesey en voor gebruik bij zijn kanocentrum.

De belangrijkste innovatie was het introduceren van de sleutelgat kuip (keyhole cockpit) in een zeekajak, voor een beter bootcontact. Daarnaast kreeg het tweede prototype van de Romany een iets verlaagd achterdek achter de kuip. Beginnende vaarders tot zeer gevorderden ervaren de Romany als een zeer betrouwbaar hanteerbare zeekajak tot en met extreme vaaromstandigheden. De combinatie van laag achterdek en sleutelgat kuip maakten van de Romany bovendien één van de makkelijkst rolbare zeekajaks van toen en nu.

The Romany Label In de eerste jaren werd de Romany gebouwd door het polyester bedrijf Webb Custom van Mike Webb. In vroege Romany's kom je de volgende sticker tegen.

Romany Explorer StickerDe Romany kreeg een groter broertje in de vorm van de (Romany) Explorer; meer volume ten behoeve van gebruik bij expedities.

Daarna werden tot 2002 de NDK zeekajaks gebouwd in een gebouw op het terrein van het ASSC. Vanaf 2002 worden de zeekajaks gebouwd in een fabriekshal in Holyhead. Op steenworp afstand van Webb Custom...

Mike Webb is altijd kajaks blijven bouwen. In 2002 heeft hij samen met Aled Williams Rockpool Kayaks opgericht. Aled wilde een zeekajak waarin een meer aktieve vaarhouding kon worden aangenomen, zoals bij wedstrijd kajaks; met de benen in het midden. Zeekajak wedstrijden waren in opkomst. Dit leidde tot de Rockpool Alaw (Alaw is Wels voor Melodie). Vaartechnisch een succes, maar door het hoog oplopende voordek voor de opgetrokken benen en knieën niet door het grote publiek esthetisch gewaardeerd.

De Alaw Bach (kleine Alaw) was een schot in de roos. Een sportieve zeekajak met de vaareigenschappen van de Alaw en een voor zeekajak vaarders herkenbaar uiterlijk en vertrouwd bootgevoel.

Waar Nigel Dennis, 'gedwongen' door de toenemende vraag naar NDK zeekajaks, steeds moest uitbreiden, is Rockpool Kayaks bewust klein gebleven, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Door de toenemende vraag naar Rockpool zeekajaks ontstond er bij Aled Williams en Mike Webb onenigheid over de te varen koers. Mike vond dat schaalvergroting in de weg stond van zijn visie op kwaliteit en klantbenadering. Rockpool zeekajaks kenmerken zich door zeer innovatief gebruik van de modernste polyester en epoxy vacuüm technieken en materialen en artistiek dek design. Mike Webb is nog steeds persoonlijk betrokken bij de bouw van elke Rockpool zeekajak. Een kwaliteits benadering die bij schaalvergroting verloren zou gaan. Aled Williams is vervolgens een eigen weg gegaan onder de naam TideRace Kayaks.

Nigel Dennis organiseert nu al meer dan 25 jaar in het eerste weekend van mei het (internationale) Anglesey Sea Kayaking Symposium. Anglesey is nu wereldberoemd onder zeekajak vaarders vanwege de uitdagingen van het varen met sterke getijstromen en in tide-races en overfalls. Nigel Dennis en Rockpool zeekajaks voelen zich er thuis.

Zeekajaks.NL verkoopt Nigel Dennis zeekajaks sinds 2004 en Rockpool sinds begin 2010. Beide merken leveren inmiddels een reeks zeekajak modellen, elk ontworpen vanuit een bepaalde filosofie.

Welke zeekajak het meest geschikt is hangt af van persoonlijke voorkeur en lichaamsbouw. Zeekajaks.NL kan bij uw zoektocht naar de (voor u) beste zeekajak adviseren en raadt aan om beoogde zeekajaks altijd eerst proef te varen.